Samen leven met anderen is niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen soms best wel eens moeilijk. Is onze manier van communiceren begrijpbaar voor de ander? Zijn we duidelijk en toch respectvol? Kunnen we onze grens goed aangeven, maar ook die van een ander respecteren? Begrijpen we wat we voelen en hoe kunnen we dit uiten?
“Kinderen zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag en emoties, tot ze het leren begrijpen door de manier waarop het paard het op hen terug reflecteert. Werken met het paard ondersteunt en moedigt het herkennen en uiten van gevoelens aan.” zegt Julie Hamerlinck, klinisch psycholoog en equitherapeut. Zij organiseert sociale vaardigheidscursussen voor kinderen vanaf 7 jaar, in samenwerking met Emma Temmerman - instructeur in natural horsemanship en bitloos paardrijden. Het programma is gericht op het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het ondersteunen van emotionele groei. In de cursussen leren de kinderen hoe paarden samen leven in hun kudde en hoe ze dit naar hun eigen ‘kuddes’ (gezin, klasgroep, ...) kunnen vertalen. Ze ervaren hoe ze zich kunnen voorstellen in een nieuwe groep en er wordt gekeken hoe paarden zich gedragen in een nieuwe kudde. Ook leren ze tijdens oefeningen met paarden over het aanvoelen van hun eigen grenzen, hun zelfvertrouwen en zelfbeeld, het uiten van gevoelens en hoe samen te werken met anderen. “Paarden zijn meesters in non-verbale communicatie. Daar kunnen de kinderen veel uit leren, omdat paarden directe en eerlijke feedback geven met lichaamstaal. De lessen zijn ervaringsgericht, educatief en speels, waardoor een dynamische en krachtige leeromgeving gecreëerd wordt. Hierdoor worden kinderen meer bewust van hun eigen handelen, hun eigen zijn en hun eigen plek in het geheel.” Het eerstvolgende “Kudde & Ik - Kamp” vindt plaats tijdens de herfstvakantie in Westdorpe (vlakbij Zelzate/Wachtebeke). Alle praktische informatie is te vinden op www.juliehamerlinck.com/leren-met-paarden
0 Comments
"Vroeger was het lichaam taboe, vandaag is het nooit goed genoeg. We zijn nooit knap, strak of sexy genoeg. En dus hebben jongeren ook weer moeite om zich te tonen, net zoals de generaties voor hen. Het is simpelweg een nieuwe vormgeving van het oude denken."
"De vele beeldschermen rondom ons tonen continu ideale beelden. Wij nemen dat - ook onbewust - in ons op, en gaan er ons naar gedragen", vertelt Verhaeghe. "Dat er steeds meer meisjes zijn die calorieën tellen, dat komt niet uit de lucht vallen. Abnormale perfectie wordt het nieuwe normaal. En in dat woord "normaal" zit ook het woord "norm", het wordt dus deels opgelegd." Lees meer op: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/11/15/paul-verhaeghe-over-intimiteit/?fbclid=IwAR3Rn3Hn570Fmh4T32sFUax9aJBjJWc8jMI980HMRrS4s6eh59pIxkhrrv0 De emotie van verdriet is nuttig, ongelukkig zijn is dat niet. Het is oké om te voelen, om hevig te voelen en dat toe te laten. Om een rollercoaster te zijn. Emoties zijn leerrijk. Maar soms ook moeilijk en beangstigend.
“Je geeft de dingen beter een plek in plaats van ze weg te duwen met pakweg medicatie. Er is niets ergs aan je niet goed voelen, wel aan de oplossing die de psychiatrie is. Mensen binnen de muren van een instelling zijn niet beter dan de ander.” Ze put uit haar eigen leven om haar punt te maken. Haar beste vriendin stierf toen ze 16 was, een paar maanden later volgde haar vader. “Vaak dacht ik: ‘Hoe kan ik nu gelukkig zijn, met de dingen die ik heb meegemaakt?' En ook: ‘Dit kan ik gebruiken als kunstenaar, om fantastische dingen te maken.' Nu weet ik dat je super triest kan zijn, maar daarom niet ongelukkig bent. En dat het oké is om het ene moment te lachen en onmiddellijk daarna te huilen. Jezelf wentelen in ongeluk dient tot niets. Daar maak je alleen anderen ongelukkig mee.” Lees meer op: https://www.charliemag.be/mensen/julia/?fbclid=IwAR3WPtDTLXGjhy6sAZKpvMnR8EHAxJ1P7rVf1AnK7Q9T8tP55z_8v33Y-tU Ik zie wat jij niet ziet... en de kleur is zwart.
"De vraag naar psychische hulp is groter dan ooit: drie op de tien jongeren voelen zich depressief. Dat zie je niet meteen aan de buitenkant. Zes jonge mensen vertellen hoe alledaagse situaties voor hen grote obstakels zijn. In deze special kruip jij een dag in hun hoofd en ervaar je hoe dat voelt." "Uit het onderzoek bleek dat een aanpak van psychotherapie samen met antidepressiva de voorkeur moet krijgen. Als de patiënt deze gecombineerde behandeling niet wenst te volgen moet psychotherapie in de eerste plaats worden aangeboden, omdat ze op korte termijn minstens even doeltreffend is als antidepressiva, en op lange termijn zelfs doeltreffender. Antidepressiva worden beter niet alleen voorgeschreven, want ze zijn op lange termijn minder doeltreffend dan wanneer ze worden gecombineerd met psychotherapie."
Lees meer op: https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/combinatie-psychotherapie-en-antidepressiva-effectiever |